Miten valita täydellinen verhoilukangas? - neljä vinkkiä huonekalukankaan valintaan

Iskikö into uudistaa huonekalusi, mutta kankaan valinta tuntuu aivan liian hankalalta? Vaihtoehtoja on erittäin paljon, miten niistä voi ikinä valita sen itselle sopivimman? Valitsenko yksivärisen, monivärisen, printtikankaan vai nahan? Olisikohan kirkas väri vai neutraalimpi sopivampi? Mitä haluankaan kankaaltani? Ja viimeisimpänä vielä: Mistä verhoilukankaita sitten voi ostaa? 

Kangasmalli1

Seuraavaksi neljä vinkkiä helpottamaan verhoilukankaan valintaa:

1. Huonekalun käyttötarkoitus

Itse aloitan verhoilukankaan valinnan miettimällä huonekalun käyttötarkoitusta. Onko siis verhoiltavana perheen ruokapöydän tuolit, makuuhuoneen sängynpääty vai olohuoneen suuri kulmasohva? Esimerkiksi ruokapöydän tuolien kankaaksi on järkevää valita helposti puhdistettava kuvioitu kangas, josta mahdolliset tahrat eivät näy välittömästi. Paljon käytössä olevaan sohvaan taas on hyvä valita kangas, jossa on korkea kulutuskestävyys. Terassin huonekaluihin ja lepotuoleihin, kuten myös veneverhoiluun on myös omanlaisensa kangasmallistot.

2. Huonekalun koko

Kuvioitujen kankaiden kanssa kannattaa miettiä huonekalun kokoa. Suuremmissa huonekaluissa kuvio pääsee paremmin oikeuksiinsa, toki myös silloin siihen myös kiinnittää enemmän huomiota. Usein ajatellaan, että suureen huonekaluun on paras valita neutraali ja yksivärinen kangas, ettei huonekalusta tule liian hallitseva. Usein pelätään valita suurikuviollinen tai värikäs verhoilukangas, on kuitenkin hyvä muistaa, että rohkeammalla kangasvalinnalla saa aikaiseksi yksilöllisempiä ja luonnekkaampia huonekaluja. Pienempien huonekalujen, ja esimerkiksi sängynpäätyjen tai koristetyynyjen kankaaksi valitaan helpommin koristeellisempi, näyttävämpi ja erikoisempi kangas.  

Kangasmalli2

 3. Kankaan ulkonäkö

Nyt päästään asiaan! Nyt mietitään värejä, kuvioita, tuntumaa ja fiilistä. Mitä kyseisellä huonekalulla halutaan viestiä? Tuleeko tästä huoneen katseenvangitsia? Halutaanko huonekalusta jämäkkä ja ryhdikäs vai rento ja pehmeä? Minkä tyylisiä huoneessa jo olevat elementit ovat? Muista ajatella muiden huonekalujen lisäksi verhoja, mattoa, tapetteja ja maaleja. Ja mitä tärkeimpänä, myös käyttäjiä.

4.Kankaan koostumus

Lopuksi on vielä hyvä ajatella kankaan koostumusta. Nahka vai kangas? Luonnonkuitu vai tekokuitu? Kudottu kangas vai printtikuvio? Vaihtoehtoja on paljon. Tärkeää on ottaa huomioon kankaan luonnolliset ominaisuudet. Esimerkiksi nahka patinoituu iän ja käytön myötä, ja esimerkiksi ikkunan läheisyydessä olevat värikkäät verhoilukankaat haalistuvat usein auringon valon vaikutuksesta.

Huonekalukankaissa on usein ilmoitettu erilaisia kestävyysarvoja. Tyypillinen, paljon seurattu Martindale -arvo kertoo kankaan kulutuskestävyydestä. Tässä testissä kangasta hangataan testikangasta vasten koneellisesti pyörivin liikkein, ja tulos kertoo kuinka monta kierrosta kangas ehti koneessa pyöriä kunnes kaksi lankaa on katkennut. Testin toimivuudesta kaikkien kangaslaatujen kohdalla voidaan kuitenkin olla montaa eri mieltä. Martindale -testin lisäksi kankaiden nyppyyntymistä, valonkestoa, palosuojausta, painoa ja kutistumista mitataan eri testein, näiden testien tulokset ilmoitetaan myös usein kankaan tiedoissa. 

IMG_5076.jpg

Ja missä niitä verhoilukankaita sitten saa tunnustella, fiilistellä ja ostaa?

Verhoilukankaita löytyy esimerkiksi verhoomoista, kangasliikkeistä ja kangastukuilta.

Esimerkiksi täällä Verhoomo Helsingissä on laaja valikoima kangasmalleja, joita saa tulla tutkimaan ja tunnustelemaan. Kaikkien omassa kodissa on kuitenkin omanlaisensa tunnelma ja valaistus - saat myös lainata kangasmalleja kotiisi katseltavaksi huonekalujen omassa ympäristössä. Kun olet löytänyt juuri sinun huonekaluusi sopiva kankaan, mittaan sinun huonekaluusi tarvittavan määrän, ja tilaan sen kangastukusta suoraan tänne verhoomolle.

IMG_5076.jpg

Tuliko liikaa infoa?

Käy lähiverhoomossasi tai kangaskaupassasi katselemassa ja tunnustelemassa kangasmalleja. Usein inspiraatio iskee kun pääsee kankaiden äärelle. Pinterest on myös hyvä huonekaluinspiraatiolähde. Varoitus! Sinne voi kadota pitkäksi aikaa..

Lilly

Lilly Nysten