5 tapaa pidentää huonekalusi käyttöikää

Seuraamalla näitä viittä vinkkiä saat pidennettyä huonekalujesi käyttöikää, ja pidettyä huonekalusi uuden näköisenä pidempään.

1.Huonekalun imurointi
Melkeinpä tehokkain tapa ylläpitää huonekalujesi kuntoa on säännöllinen imurointi. Kuinka usein sinulla on tapana imuroida kotisi lattia, listojen päältä tai autosi sisältä? Entä sohvasi tai nojatuolisi? Huonekalujesi imurointi estää pölyn ja muun lian pinttymisen verhoilukankaaseen, ja näin pidentää huonekalujesi käyttöikää huomattavasti. Imurisi mukana on todennäköisesti tullut verhoilusuulake - tehty nimenomaan huonekalujen ja muiden kodin tekstiileiden imurointia varten. Muista, että nukalliset verhoilukankaat, kuten sametti, imuroidaan aina nukan suuntaisesti. 

2. Kankaan valinta
Kangasvalinnalla voit vaikuttaa huonekalujesi puunaustarpeeseen paljonkin. Esimerkiksi villa on luonnostaan likaahylkivää ja itseään puhdistavaa materiaalia, kuvioiduissa kankaissa tahrat ei näy yhtä hyvin kuin yksivärisissä. Jotkut kankaat ovat vesipestäviä, toiset taas vaativat kemiallisen pesun. Toiset kankaat vaativat varovaisen pesuohjelman ja pienen määrän pesuainetta - muista aina seurata pesuohjetta. Myös liian täynnä oleva pyykkikone saattaa vaurioittaa kangasta. Joihinkin verhoilukankaisiin on jo tehtaalla lisätty pinnalle likaahylkivä aine, joka suojaa kangasta jonkin aikaa. Suoja-aineen voi myös ruiskuttaa kankaalle kotona.

3. Reagoi nopeasti
Kannattaa olla vikkelä. Useimmat tahrat lähtevät kankaasta kuin kankaasta kostealla liinalla varovasti pyyhkien. Joissain tapauksissa voit myös käyttää mietoa puhdistusainetta. Muista ensin kokeilla puhdistusainetta huomaamattomaan paikkaan, ettei puhdistusaine vaan aiheuta suurempaa tahraa kuin alkuperäinen.

4. Vältä suoraa auringonvaloa
Suora auringonvalo haalistaa vuosien varrella verhoilukankaan väriä, jotta kangas haalistuisi tasaisemmin,  kannattaa huonekalujen istuin- ja selkätyynyjä käännellä silloin tällöin. Auringonvalo myös kuivattaa nahkaa.

5. Tyynyjen muotoilu
Mikäli sohvasi tyynyt ovat untuvaa, muista tasaisin väliajoin tampata tyynyt takaisin muotoonsa, ja kääntää ne ympäri. Näin untuvat asettuvat taas tasaisesti, ja sohvasi on mukavampi ja ryhdikkäämpi. Sama koskee myös vaahtomuovitäytteisiä sohvatyynyjä.

Toivottavasti nämä herättivät enemmän innostusta kuin ahdistusta!

Hyviä puunaushetkiä!

Lilly NystenVerhoomo Helsinki